info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА 22 април 2024г. – „ПЛАНЕТА СРЕЩУ ПЛАСТМАСА“

На 22 април отбелязваме най-важния екологичен празник в света – Деня на Земята! Това е чудесна възможност да поговорим с децата за природата, за екологията, за това как можем да се погрижим за нашата планета не само за един ден, а за цял живот.

Тази година Темата за Деня на Земята е „ПЛАНЕТА СРЕЩУ ПЛАСТМАСИ“! Темата насочва вниманието към формирането на колективен ангажимент за справяне с кризата с пластмасите, чрез намаляване на производството на пластмаса с 60% до 2040 г. и изграждане на бъдеще без пластмаса, защото само рециклирането не е достатъчно.

Всеки може да стане част от решението да се създаде бъдеще, в което планетата процъфтява без бремето на пластмасите.
По случай Международния ден на Земята и тази година в нашето училище бяха организирани различни инициативи.

Учениците от прогимназиален етап (от 5. клас до 7. клас вкл.), с преподавател Катя Танева изработиха презентации на тема „Денят на Земята“, които включват снимки от различни природни обекти, като учениците влязоха в ролята на фотографи. Създадоха колажи по темата,

Учениците от 3. клас и 4. клас участваха в работилничка „Рецилкирането – отговорност на всеки“, като създадоха игра на Scratch. Целта й е учениците да разберат смисъла на процеса рециклиране и това как един продукт може да се използва многократно, което ще спомогне за по-малкото изхвърляне на отпадъци и опазването на Земята.

3.б клас и г-жа Мариета Георгиева

2. б клас и г-жа Цвета Зарева

2.а клас и г-жа Мария Полименова

По случай Международния ден на Земята, ученици от 2.а и 2.б клас на СУ “Н. Й. Вапцаров” ни припомнят колко е ценен животът на нашата планета и какви са най-ефективните начини за опазване на околната среда. Събитието се състоя в Музея на гр. Приморско.

3.а клас и г-жа Зорница Симеонова

4.а клас и г-жа Пенка Шигурова

Децата от 2.а клас и 2.б клас подариха лично изработени значки на малките ученици от 1.клас.

Leave a Reply