info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

ДЕН НА ЧЕТЕНЕТО

В България се отбелязват много дни, свързани с четенето – Ден на детската книга, Ден на книгата и авторското право, Ден на европейските автори, Нощ на литературата… Парадоксалното е, че все още нямаме специален ден, който поставя на фокус самото четенене книгата като обект или нейните създатели.

Началото на първия „Ден на четенето“ в България се поставя тази година, на 17 ноември.

Инициативата насочва вниманието към четенето като ключов процес за развитие и образование. Мотото на събитието е ‘Четенето дава възможности’.

Инициативата обхваща цялата страна и цели да насочи вниманието към четенето като фундаментален процес за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения.

Четенето на книги ни носи безкраен океан от емоции и именно то е мястото, на което винаги се чувстваме в безопасност, у дома. Всеки един от нас е градил себе си като читател през годините и повече от всичко искаме да запалим същия интерес у нашите деца. Още от най-ранна детска възраст, ние се опитваме да превърнем книжките в едно цветно и вълшебно преживяване за малчуганите, чрез което да се докоснат до магически и специални светове.

Ето, няколко идеи как да насърчим малките си деца да четат.

Учениците от 4.а клас и г-жа Силвия Иванова направиха изразителен прочит по роли на произведения от Читанката пред малките ученици от 1.а клас и 2.б клас.

От своя страна 2.б клас четоха приказки на 1.б клас

3.а клас и г-жа Зорница Симеонова – С приказките на баба ….

4.б клас и г-жа Пенка Шигурова – Приказките на баба ….

Автор на статията: Катя Кръстева-Танева

Leave a Reply