info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

Честита Баба Марта!

На първи март отбелязваме една от най-хубавите български традиции – закичваме се с мартеници. Никой друг народ по света няма подобен обичай.
През последната седмица на месец февруари в слънчевото ни училище темата за уникалната българска традиция беше широко обсъждана във всички класове. Нашите ученици чуха от учителките си легендите за мартеницата, свързани с българската история и хан Аспарух, а също задълбочиха знанията си по темата, както със запознаване с историята на празника, така и чрез създаване на оригинални мартеници от естествени материали от самите деца. Класните стаи и коридорите на училището бяха украсени с много любов.

Калина, 1.а клас
Ема, 1.а клас
Рангел, 1.а клас
Теди и Теди, 1.а клас
Виктория, 1.б клас
Елеонора, Владислав и Крисия от 1.б клас
3.б клас

Сутринта на 1.март бяхме посрещнати с усмивки и красиви мартенички изработени от Клуб „Сръчни ръчички“, с ръкововдител г-жа Радостина Янчева.

Днес Баба Марта зарадва учениците от 1. до 4. клас, учителите и по-големите ученици. Те се бяха подготвили и я посрещнаха тържествено.

Съвместната инициатива с пенсионерския клуб в града “Морска звезда” внесе много настроение в училище. Благодарим за прекрасните изненади!

1.а клас и г-жа Мария Полименова
1.б клас и г-жа Цвета Зарева

2.а клас и ж-жа Зорница Симеонова
2.б клас и г-жа Мариета Георгиева
3.а клас и г-жа Силвия Иванова
3
Баба Марта закичи с мартеничка и г-жа Мариана Казларова, директор на СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Приморско

4.а клас и г-жа Красимира Добрева

4.б клас и г-жа Галина Михалева
Малките ученици от 2.а, 2.б и 3.б класове украсиха двора на училището с ръчно изработени мартенички. Въпреки мрачното време ни усмихнаха.
3.а клас и г-жа Силвия Иванова украсиха площада пред общината, да има и там усмивки ….
Най-голямата мартеница в Община Приморско бе изработена от 3а клас, с класен ръководител Силвия Иванова. Тя бе поставена пред сградата на общината за радост на малки и големи.
Учениците от клуба по занимания по интереси “Сръчни ръчички”, с ръководител Радостина Янчева закичиха служителите с оригинални авторски мартеници.
Да донесем усмивки по лицата, радост в сърцата.
Да сме бели и червени, румени, засмени.
Пролет да пристигне  със кокиче, минзухар,
с  мартеници да се кичим според обичая стар…

СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Приморско посрещна месец март с усмивки, добро настроение и пожелания за световен мир и здраве!

Автор на статията: Катя Кръстева-Танева

Leave a Reply