info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

Никулден – празникът на моряците, рибарите и банкерите

На 6 декември православната църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, за когото се разказва, че с морските си чудотворства е спасил много моряци от смърт.
Българската православна църква почита Свети Николай като покровител на рибарите и мореплавателите, защото за него се смята, че е господар на морската шир.
Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите.
Традиционно на този ден на всяка трапеза трябва да присъства риба, която най-често е шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на Свети Никола.
Едно предание разказва, че веднъж, когато светецът пътувал заедно със свои спътници в една лодка, Никола извадил от морето един шаран, с който запушил дупката в лодката, и така спасил всички пътници от удавяне.
Най-често шаранът се пълни с ориз,булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично ястие е известно като “рибник”.
Когато почистват рибата, жените трябва да внимават люспите и да не паднат на земята, защото се вярва, че човекът, който ги настъпи, ще умре.
Народната традиция повелява обредният рибник и хлябовете да се освещават в църква, а късове от тях се раздават на съседите.
По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяждат на семейната вечеря.

На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.

Честито на празнуващите!

Ето как празнуват Никулден по света

Никулден е сред най-светите празници за православните християни. В Западна Европа, както и в някои държави от Близкия изток също се празнува Никулден.

В Италия на 6-ти декември  се провежда „Ритуал на неомъжените“ . Счита се, че св. Николай защитава не само децата, но и девиците.

Неомъжените жени, които искат да намерят съпруг, присъстват на сутрешна молитва в базиликата „Св. Никола“, по времето на която трябва да  обиколят 3 пъти една от колоните в църквата. Поверието гласи, че ако светецът е благосклонен девойката ще открие подходящ съпруг до една година.

Холандия и Белгия

Денят на св. Николай, познат като Синтерклас, се отбелязва на 5-ти декември в северните части на Холандия и на 6-ти в южните региони, както и в Белгия.

Празникът е свързан подаряването на подаръци на малките деца. Всяко дете трябва да остави обувките си до камината или пред входната врата и да остави в тях лакомство за коня на свети Николай – захар, морков и др. А то получава малък подарък, ако е било послушно през годината.

Франция

Във Франция Свети Никола се счита за защитник на децата. Една от легендите, свързани с него, е тази за три деца, които се загубили в гората. Премръзнали и гладни, те били подмамени от зъл месар, който ги поканил в магазина си и ги убил. Видял всичко отстрани, Свети Никола ги съживил чрез молитвите си и ги върнал при семействата им.
В наши дни традиционно на празника се приготвят джинджифилови сладки и бриош с лика на светеца.

Германия

В нощта на 5-ти декември, позната още като Нощта на Крампус, млади мъже се обличат като Крампус, обикалят улиците със звънци, за да плашат децата. Крампус е фолклорно същество, характерно за вярванията на германоезичните народи. Вярва се, че чудовището залавя децата, които не слушат.

Както във Франция, така и в Германия и Австралия се вярва, че Свети Никола ги защитава. Децата оставят плетен ботуш до камината, за да получат сладки, играчки или пари.

Чехия

Ако се разхождате по улиците на чешки градчета, можете да видите групичка от хора, облечени като Свети Никола, изобразен като ангел, а до него друга групичка, облечени като дявола. Те обикалят улиците и разпитват децата дали са били послушни през годината. На добрите се раздават сладкиши, а на лошите се дава картоф.

Палестина

Свети Николай е покровител на град Бейт Джала в Палестина. Там светецът прекарал четири години от живота си на поклонение в светите земи. На всеки 19 декември (6 декември в Юлианския календар) в православната църква „Св. Никола“ се провежда тържествена божествена литургия.

Приемете топлите поздрави на учениците, учители и ръководството на СУ „Н.Й.Вапцаров“ – Приморско.

Поздрав от 3.б клас и г-жа Цвета Зарева

Георги Дешков, 3.б клас

Георги Михалев, 3.б клас

Илиян Рачев, 3.б клас

Катрин Дудева, 3.б клас

Константин Добрев, 3.б клас

Никола Трънков, 3.б клас

Стилиян Станков, 3.б клас
Стефан Танев, 2.б с дигитална рисунка

Учениците от 1.а клас и г-жа Силвия Иванова Ви пожелават да хванете своята „златна рибка“!

Благодарим и родителите …

Вики представя с усмивка своята рибка.

Невероятно забавен поздрав по случай празника отправиха и децата от Занималнята на 2.а и 2.б клас и г-жа Маряна Грудова.
„Честит Никулден!
Нека усмивките на децата от „Забавни оригами“ и занималня II клас на СУ „Никола Йонков Вапцаров“ – гр. Приморско внесат настроение в дома ви!????„

Автор на статията: Катя Танева