info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

Ученическа екскурзия по Проект „Млади ексурзоводи“

Ученическа екскурзия до село Бръшлян и местност „ Петрова нива“

Учениците от 10. клас на СУ “Н. Й. Вапцаров“ Приморско, участници в проекта “Млади екскурзоводи” и обучаващи се по професия „Хотелиер“, с преподавател Ваня Ставратева, посетиха на 16.04.2024 г. историческата местност „Петрова нива“ и архитектурен резерват с. Бръшлян.

Целта на учебната екскурзия  е да затвърдят придобитите знания, умения и компетентности в клас, чрез поднасенето на екскурзоводски беседи по маршрута. Посредством изнесените беседи учениците се запознаха с архитектурни паметници, църкви и обогатиха знанията си за Илинденско – Преображенското въстание.

С помощта на госпожа Панайотка Михова – преподавател по история и цивилизации в СУ “Н. Й. Вапцаров“ – Приморско бяха подготвени и изнесени беседи пред: Паметника, посветен на преображенци, Исторически музей в местността „Петрова нива“, в с. Бръшлян пред паметника на Пано Ангелов и Никола Равашола –  дейци на Сармашишката афера, с които обогатиха знанията на учениците за Илинденско – Преображенското въстание.

Учениците се потопиха във възрожденската атмосфера на архитектурно – историческия резерват село Бръшлян чрез посещение на килийното училище и църквата “Св. Димитър” и се докоснаха до бита и традициите на предците ни.

Администратор: Катя Кръстева-Танева

Leave a Reply