info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата под мотото „Вода за мир“

Световният ден на водата, който се отбелязва всяка година на 22 март,  обединява десетки хиляди хора по света да повишат своята осведоменост и да насочат вниманието си към предприемане на действия за справяне с кризи с водата и канализацията. Инициативата се координира от механизма на ООН за достъп до вода (UN-Water), който се управлява от един или повече членове и партньори, с определен мандат. 

„Вода за мир“ е темата на международната кампания през 2024 г. Водата може да създаде мир или да предизвика конфликт. Когато  е оскъдна или замърсена, или когато хората имат неравен или изобщо нямат достъп до водни ресурси, може да възникне напрежение между различни общности и държави. Повече от 3 милиарда души по света зависят от водоеми, които пресичат национални граници. От 153 страни, които споделят реки, езера и водоносни хоризонти със своите съседи, само 24 страни съобщават, че имат сключени споразумения за сътрудничество за всички споделени води.

Учениците от СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Приморско се включат в отбелязването на Световния ден на водата с рисунки , табла и тематични проекти. Най-малките в детските градини ще научат какви са ползите от водата в различни педагогически ситуации. А децата в Началното училище ще организират флашмоб и с нетърпение ще очакват да научат резултатите от конкурса на РИОСВ Благоевград, посветен на Световния ден на водата.

2.б клас и г-жа Цвета Зарева

4.а клас и г-жа Пенка Шигурова

Дигиталните творци и г-жа Катя Танева

„Чистата вода е първото и основно лекарство в света.“ – Словашка поговорка

Leave a Reply