info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

Световен ден на числото Пи (International Pi Day)

“Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.”
Алберт Айнщайн

Днес, 14.03 се отбелязва Световния ден на числото Пи (π) – или 3.14 – най-старата математическа константа и Международния ден на математиката!
Учениците от СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Приморско показаха, чрез компютърни презентация в часовете по КМИТ с г-жа Катя Танева част от необятното приложение на математиката във всички сфери от живота ни! За учениците от 11.а клас с преподавател г-жа Ваня Стоянова пък беше изключително интересно да създадат проекти за числото Пи (π) и да ни запознаят с едно от най-важните и интересни числа в математиката.
Интересен факт е, че на 14 март 1879 г. е роден Алберт Айнщайн – един от най-влиятелните и известни учени на всички времена.

Скъпи ученици, обичаме да ви увличаме!

Никол Ташкова, 11.а клас

Въпреки сериозното развитие на изчислителната техника дори и суперкомпютрите все още не могат да намерят закономерност в поредицата от цифри, нито пък е достигнат неговият край и Пи все още се приема за безкрайно число.

Ани Георгиева, 11.а клас

Марияна Борисова, 11.а клас

Стефан Танев, 5.б клас

Ива Кръстева, 6.а клас

Мелодия от числото Пи

Музикантът Дейвид Макдоналд е създал Божествената мелодия, с която изобразява едно от най-мистериозните и магически числа – Пи.

За да изпълни тази уникална мелодия, той е приел, че всяка цифра от числото ще бъде заместена със съответната нота. А за да звучи тази композиция завършено, композиторът добавя и хармонии – съзвучия, изпълнени с лявата му ръка, като фон за същинската музика.

Чуйте как звучи 3,14 до 122-рия знак след запетаята на езика на музиката.

Leave a Reply