info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

Билките на Странджа планина

🍃🍂🌲На прага на пролетта, Дирекцията на Природен парк „Странджа”, към Изпълнителната агенция по горите, посети отново СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Приморско.

Учениците от 4.а, 4.б, 5.а и 5.б клас бяха приятно изненадани от почерпката с чай от дъхави странджански билки.

🌾🌿🌳Преди това обаче, Милен Рашков (биолог) запозна учениците с 12 различни видове билки, като най-известните сред тях са – липа, мента, шипка, коприва, черен бъз, лайка. Децата разбраха свойствата на всяка билка и основната им полезност.

Предизвикателство за подрастващите беше разпознаването на билките, които експертите на парковата дирекция бяха приготвили за тях. Разбира се, не бяха пропуснати и забавните игри, като разпознаване на билки и други.

💐За поканата Дирекцията на ПП „Странджа” благодари на директорката Мариана Казларова и на г-жа Катя Кръстева-Танева – координатор на събитието!

Учениците от 5.а, с кл. ръководител г-ца Елеонора Попово и 5.б клас, с кл. ръководител г-ца Михаела Георгиева изненадаха гостите с оригинален подарък – малка кипра елхичка.

Учениците от 4.а клас, с кл. ръководител г-жа Силвия Иванова и 4.б клас, с кл. ръководител г-жа Пенка Шигурова поднесоха специален подарък на гостите от ПП Странджа, в знак на благодарност.

В края на мероприятието всички вече бяха запознати с характерните видове билки на Странджа планина. Приложението и ролята им за човека и природата, консервационния им статус, както и с времето и начина за тяхното събиране и ползване.

Знаете ли, че в Природен парк „Странджа“ може да се разходите по специален маршрут, посветен на билките в тази планина? Той носи името „Билките на Странджа“- за повече информация ТУК

Leave a Reply