info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

Burgas Game Jam 2024

Учениците от СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Приморско, с ръководител ст. учител по информационни технологии г-жа Катя Кръстева-Танева за първи път взеха участие в хакатона. Той е част от глобалната образователна инициатива Global Game Jam, която стимулира креативността и творческите процеси у младежите чрез съвместни разработки на игри. Състезанието се проведе за осма поредна година в Регионалната библиотека “Пейо К. Яворов” в гр. Бургас.
Общо 11 отбора твориха компютърни и настолни игри по време на тазгодишния Burgas Game Jam 2024. Глобалната тема този път беше “Make me laugh” – „Накарай ме да се смея“.
Началото беше дадено в петък следобед на 26 януари, когато всички участници в нашата часова зона получиха тайното съобщение с темата на 2024 г. За 48 часа участниците трябваше да създадат игра от нулата до тестова версия, която да представят в неделя. Тази година Burgas Game Jam представиха нови герои в създаването на игри – менторите. UI дизайнерът Елена Иванова от Playrix, разработчикът Евгени Петров и архитект Деян Иванов от “Aurora” бяха неотлъчно до творците. Те приеха присърце проектите на отборите и през цялото време помагаха чрез насоки и идеи. За първи път тимовете имаха на разположение професионално звукозаписно студио, изградено от Reflex Studio Burgas и с техническата подкрепа на БНР Бургас. От музикална школа Music Rooms Burgas бяха осигурили дори музикални инструменти. Това значително подобри аудио изживяването в крайните игри. Голям хит беше зоната за релакс, оборудвана с ретро аркадни игри от френската компания EZ arcade. Тази година нямаше класирания и купи. Победител е всеки, който завърши хакатона – точно както е в духа на всеки маратон. Всички гейм мейкъри получиха тениски осигурени от Pliant, Календар на предизвикателства от GiftLab, три посещения на клуб за настолни игри Aurora и много подаръци от библиотеката и партньорите. Участниците научиха и повече за старта на кариерното си развитие чрез стаж или стипендия с платформата Xiro.bg.
Менторите отличиха отбори в няколко категории.
Отличието „Смях в залата“ единодушно бе присъдено на нашите ученици – отборите „Scratch“,
„No name“ и „Пингуй“. Те обраха и овациите и на публиката.

Всички игри могат да се разгледат на сайта на глобалния организатор в локацията на BurgasGameJam: https://globalgamejam.org/group/742/games

По традиция Burgas Game Jam завърши с play party, на което всички участници и гости на събитието изпробваха новите игри. Един от специалните бета тестъри беше не кой да е, а заместник-кметът на Бургас по „Култура и вероизповедания“ г-жа Диана Саватева.

Организаторите от бургаската IT организация BurgasLab похвалиха всеки един от нашите дигиталните творци, специален сертификат и благодарности получи и тяхната учителка г-жа Катя Танева, както и г-жа Мариана Казларова – директор на учебното заведение. Благодарности имаше и за Община Приморско за подкрепата.

Началото… На път към новото предизвикателство Game Jam Burgas 2024 …

Откриване на хакатона….

Подаръци от СУ „Н. Й. Вапцаров“ за участниците в състезанието…

Ние преди старта …

С ментора Евгени Петров (Мега якият)….

С усмихнатата Надя, една от менторите на събитието…. Определено я затрудни играта …

С повечето от менторите увековечихме момента….

В процес на работа …. и много чай …

С г-жа Мария Полименова, която ни придружи и ни оказа морална подкрепа….

Не може само да се работи, трябва и да се хапва… Много вкусно беше….

Залата за релакс на участниците в GAME JAM

Професионално звукозаписно студио, изградено от Reflex Studio Burgas.
Нашите джамъри направиха уникални записи и ги вмъкнаха в игрите си…

Констриуране на роботи под надзора на зам. кмета Диана Ставатева

Подготовка за LEGO-роботика и забавните сумо битки с роботи в Детски отдел на Библиотеката. Игрите са част от събитието GAME JAM.

Роботът Роби и неговият отбор заеха почетното 1-во място в битката

И пак работим…

Снимка за профила в GGJ

Играта е почти готова….

С новите страхотни екипи …

Какво представлява играта „The magic room„?
Стефан Танев – капитан на отбора дава разяснения…

Един от специалните бета тестъри беше не кой да е, а заместник-кметът на Бургас по „Култура и вероизповедания“ г-жа Диана Саватева, която играе играта на отбор „No name“.

Отбор „Scratch“
Християн Михайлов, 7.а, Варвара Нестеренко, 7.а, Ива Кръстева, 6.а, Теодор Добрев, 6.а клас.
https://globalgamejam.org/games/2024/giga-barrel-1

Отбор „No name“
Стефан Танев, 5.б, Иван Петров, 5.а, Кирил Илиев, 5.а, Янис Ралев, 5.а клас
https://globalgamejam.org/games/2024/magic-room-1
https://scratch.mit.edu/projects/957241064/

Отбор „Пингуй“
Златомира Франгулева, 5.б, Мишел Добрева, 5.б, Виктория Сали, 5.а клас
https://globalgamejam.org/games/2024/kotkovil-9

Награждаване …

С Владимир Терзиев … Благодарим!

Финал …

Препратки към материали по темата….

https://uniconbg.com/bg/post/92559-edin-za-vsichki-vsichki-za-edin-su-nikola-vapcarov-primorsko-v-game-jam-2024-video-snimki-.html?fbclid=IwAR0X_s8YeAZGBYSzgHvwJ5VrG76f13oxGZ8euMMu8b8I1GRJxp-y63XjooY

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fprimorskomunicipality%2Fposts%2Fpfbid06ZFTmTB9GENQ3hkNYZ2NSKxMnGU6mMaN5XzHAwZzp3zPDmonw9Tq1WE4VVAreofKl&show_text=true&width=500

https://fb.watch/pXzKImHB11/

До нови срещи!

Г-жа Мариана Казларова, директор на СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Приморско, награди учениците и тяхната учителка г-жа Катя Кръстева-Танева с грамота и подарък, за достойно представяне и отлични резултати в GAME JAM BURGS 2024, както и за издигане престижа на училището.

Leave a Reply