info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

Опознаване историческото минало на региона

В практическите часовете по Технология на хотелиерското обслужване ученици от 9.а клас на
СУ “ Н. Й. Вапцаров“, обучаващи се по професия „Хотелиер“, с преподавател Ваня Ставратева проведоха няколко мероприятия.

Колко е важно да опознае миналото на своето населено място бе целта на посещенията на исторически музей „Лев Толстой“ – с. Ясна поляна, етнографска сбирка в с. Ново Паничарево и археологическата изложба „Тайни от морското дъно“ в Китен.
В музея на Толстой учениците имаха възможност да се запознаят с интересни факти от създаването на Ясна поляна, любопитни моменти от биографията на Толстой, да се докоснат до копия на личните му вещи и да разгледат богатия снимков материал, който е представен.
В Етнографската сбирка в Ново Паничарево децата видяха предмети от бита и ежедневието на българина, традиционни носии от региона, както и любопитна информация за селото.
Последната спирка бе археологическата изложба „Тайни от морското дъно “ в Китен, която представя историята на градчето, находки, открити в акваторията на региона, потънал кораб, древни котви, крепост Урдовиза и новата история на Китен.

Учениците и тяхната преподавателка благодарят на Панайотка Михова, Нанка Щерева и Денка Тодорова – техите гидове в опознаването на историческото минало на региона, за интересните и поучителни беседи!

Администратор: Катя Кръстева-Танева

Leave a Reply