info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

150 години безсмъртие

Навършват се 150 години от деня, в който Васил Левски увисна на бесилото край София и се превърна в легенда. Тези години бележат не смъртта, а безсмъртието на Апостола.
Колкото и патетично да звучи, за поколения българи Васил Дякона, монахът – воин на националната революция, е олицетворение на любовта към Отечеството и човешкия род! Нека припомня, че Апостола е казвал как след Освобождението на България би заминал да се бори за свободата на други народи. Както никой друг от нашите национални водачи, Левски заявява, че българският народ „… се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи”. Българският Апостол на Свободата е личност със световни измерения и това се признава от всички чужди изследователи, докосвали се до неговия живот, дейност и идеи. Всяко българско поколение, всеки българин има “своя” Левски – още едно доказателство за универсалното послание в живота и делата на една историческа личност, която е достойна за цялото човечество.
За поредна година учениците и учителите на СУ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Приморско в продължение на седмица реализираха инициативи, с които отбелязаха годишнината от гибелта на Апостола.
Малките ученици участваха в конкурси за рисунка на тема: „Левски през моите очи“ и
„Жива памет за Апостола“, а по-големите ученици взеха участие с есета.
Първокласниците гледаха със затаен дъх презентация представена от 10.а клас за живота на Васил Левски под ръководството на г-ца Панайотка Михова.

Честванията продължиха на 17.02.2023 г. на площада – поднасяне на венец пред паметника на Левски и урок по родолюбие – рецитал от първокласниците с ръководители г-жа Мария Полименова и г-жа Цвета Стамова.

Калина 1.а клас
1.а клас и г-жа Мария Полименова
1.б клас и г-жа Цвета Зарева

Учениците от 2, 3 и 4. клас бяха подготвили тематично тържество, което представиха в Музея на града, под вещото ръководство на председателя на методичното обединение г-жа Галина Михалева.

По традиция в нашето училище се провежда състезание „Лъвски скок“. Ученици от 1. до 12. клас взеха участие с голям ентусиазъм, споделиха, че са развълнувани, защото предизвикателството да повториш скока на Васил Левски е голямо.

Начален етап:
1. място Стефан Лапчев, 3.а клас
1. място Михаил Динев, 3.а клас
2. място Константин Борисов, 3.а клас
3. място Стефан Танев, 4.б клас
Прогимназиален етап:
1. място Милен Тодоров, 6.а клас
2. място Виктор Колев, 7.б клас
2. място Димитър Христов, 7.б клас
Гимназиален етап:
1. място Стоян Дерменджиев, 9.а клас
1. място Ясен Недков, 12.а клас
2. място Станчо Атанасов, 9.а клас
3. място Данаил Василев, 8.а клас

Дигиталните творци на г-жа Катя Танева отново показаха завидни умения в изработването на колажи за дигиталната изложба, взеха участие и в конкурсите. Децата самостоятелно създадоха презентации за живота и делото на Апостола и ги предстаиха в часовете по КМИТ, а също така провериха своите знания по интересен начин чрез образователни игри за Левски.

Марина Костадинова, 6.а клас
Ива Кръстева, 5.а клас
Онлайн игра

Малките художници изработиха книжки с лика на националния герой. Табла украсиха стените на коридорите и класните стаи.

2. б клас и г-жа Мариета Георгиева

Финалът на празничната серия от красиви прояви в памет на Васил Левски бе проекта на
г-жа Катя Танева „Моята дума за Левски“.

Помним те, Апостоле! Поклон пред теб!

Автор на статията, грамотите и колажите: Катя Кръстева-Танева
Фотограф: Михаил Гарабедян, ученик от 12.а клас и Катя Танева, учител по ИТ и КМИТLeave a Reply