info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

ВАПЦАРОВИ ДНИ – „ДА СБЪДНЕШ МЕЧТА“

За да сбъднеш мечта

На 01. и 02.12.2022 г. бяха проведени необичайни часове по предмета География и икономика с преподавател Христина Налбантова, по случай патронния празник на училище СУ „Н. Й. Вапцаров“, гр. Приморско. На вниманието на учениците от 5, 6, 7, 8, 11 и 12 клас бе представена презентация посветена на Н. Й. Вапцаров, с препратки към неговото съвремие и битието на хората от онзи период.

Урокът беше в духа на т. нар. сторителинг (когато в основата на преподаваното стои лична история, която наблюдателят може да съпреживее, а наученото – да го докосне). Тя беше предадена с помощта на приложение на триизмерен Виртуален глобус.

Материалът съдържа географски и исторически факти. В него учениците проследяват маршрута на пътник с железницата по теснолинейката Септември – Добринище и продължението му между гарите Септември – София и София – Варна. Целта на този преход е децата да се запознаят с вид транспорт, който повечето от тях не познават и не са използвали; да се потопят в атмосферата на времето от първата половина на 20 век; да научат повече за строителите на България –  инженери, „трудоваци“, доброволци. Да чуят за всекидневния подвиг на обикновените хора , за да има страната ни пътни съоръжения. Да научат повече за цената на онова, което приемаме за даденост. Да се поставят в ролята на обикновен пътник и изчислят времето , нужно за едно пътуване, ако искат да сбъднат мечта, така както е постъпил Вапцаров в дългия път до морето, за да се сдобие със своята професия. Пътуването се осъществява през поредица от населени места – известни или не на учениците, разположени по протежение на железопътните линии, по пътя от планината до морето. Това провокира у тях естествената необходимост да се поставят на мястото на другите, да усетят атмосферата и духът на времето на един отдалечен, на почти  100 години от нас период. В същото време и да ни припомни, че преди да се устремим към големия свят, първо да опознаем това, което е около нас и е на една ръка разстояние, а заслужава цялото ни внимание.

В 11.а клас бе поканена да пръства г-жа Катя Танева, а в 5.а клас гост бе г-жа Панайотка Михова.
Урокът протече по интересен, иновативен начин и приключи с невероятно удовлетворение и на преподавателката.

„Ако се продаваха мечти, какво би си купил? Мечтите те водят към бъдещето, но прибавят и вълнение към настоящето.“ Робърт Конклин

Автор на статията: Катя Танева

Leave a Reply