info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

Урок – екскурзия

  На 13.06.22.г., в Природен парк  Айтос, беше проведен интердисциплинарен урок-екскурзия по БЕЛ и Човекът и природата с учениците от 5.а клас от СУ ,, Н.Й.Вапцаров“ гр. Приморско с преподаватели г-жа Миглена Илиева и г-жа Златина Тодорова.
Урокът беше на тема ,,Човекът- част от природата“. С много забавления и под формата на игри, занятието протече при следния дневен ред:

Класът беше разделен на групи, всяка от които зае своето място.

Урокът започна с представяне на откритите литературни творби на български писатели, свързани с природата.

След това се изпълниха задачите по Човекът и природата. Учениците наблюдаваха растителни образци и ги разпределиха в групи: Иглолистни и Широколистни видове. С помощта на интернет, откриха и наименованията им. Взаимоотношенията между организмите  децата разкриха, като подредиха пъзели и посочиха примери за хранителни вериги. Наблюдаваха с лупа поведението  на конкретни животни /мравки, охлюви, пеперуди/ в природата.

Чрез играта „ Природен детектив“, учениците откриха, в територията на парка, полезни и вредни човешки дейности върху природата.

След изпълнението на задачите, всяка група извърши анализ на своята работа, придружен с рисунки, схеми и снимки.

Интердисциплинарният урок завърши с лично творчество, стихотворения и разкази, вдъхновени от природата и посветени на нея.

Учениците стигнаха до извода, че Човекът е част от природата и не може да съществува извън нея, както и, че тя е източник на вдъхновение за творческа дейност.

Гости на урока бяха :

Радостина Янчева – старши учител в СУ“ Никола Вапцаров“ гр. Приморско

Ваня Тодорова –  председател на НЧ “Свобода-1948“ гр. Китен.

„Изучавайте природата, обичайте природата, стойте близо до природата.
Никога няма да ви подведе.“
Франк Лойд Райт

Автор на статията: Миглена Илиева
Редактор: Катя Танева

Leave a Reply