info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

Учител от СУ“Н.Й.Вапцаров“ – Приморско е „Посланик на доброто“ на ДАЗД за 2021 г.

Държавната агенция за закрила на детето отличава добрите примери около нас.
За трета поредна година Държавната агенция за закрила на детето отличи хора и организации, които по различен начин са помогнали на деца и техните семейства отново да повярват, че добротата съществува. „Днес повече от всякога всички ние имаме нужда да се заразяваме с примерите на доброто“, каза председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова. На специална церемония на 17 март 2022 г. , бяха представени най-открояващите се примери за изминалата година, избрани от експертна комисия към Агенцията сред десетки предложения направени от различни институции, кметове на общини, синдикални и работодателски организации.
Признание и приз „Посланик на доброто” получи колегата Катя Танева, старши учител по компютърно моделиране и информационни технологии в СУ „Н.Й.Вапцаров“ – Приморско.
„Казват, че да си учител не е само професия, а и призвание и един от посланиците на доброто за 2021 г. изцяло го потвърждава, допълват от ДАЗД. Катя Танева е преподавател в Средно училище „Н. Й. Вапцаров“ в Приморско. През есента на 2021 г. тя обединява усилията на местната общност, за да се помогне на семейство, чийто дом е изгорял при пожар. Семейството, което е останало без дом има дете, ученик в първи клас. За кратко време добрата координация с кмета на селото, учителската общност в Приморско, жителите на с. Ясна поляна води до събиране на средства за възстановяване на опожарената къща. Въпреки натоварената си работа, Катя участва активно в инициативата, водена от идеята, че винаги трябва да подадем ръка на някой в нужда, защото никой не знае какво му готви съдбата. Така освен със знания, Катя възпитава и учениците си, че най-важното е да сме хора.“ Доброто може да бъде заразно и в това дълбоко вярва и го доказва преподавателката от Приморско.

За да повярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш. — Лев Толстой

ДАЗД представят част от „посланиците на доброто“

Училището е толкова добро, колкото са добри учителите му …
Катя Танева заяви, че нейните колеги и съграждани са хора с големи сърца, които винаги са готови да помогнат. Училището, в което работи участва в редица благотворителни инициативи и мероприятия. Тя посвети наградата си на обикновените необикновени хора, които всеки ден правят добринки. На въпроса „Какво е за Вас доброто?“ – отговори:

„Съвременните посланици на доброто винаги притежават едно и също нещо, а именно – големи сърца, състрадателност, отговорност, безрезервност в това да променят съдби, да помагат на хора веднага щом разберат, че някой е изпаднал в беда. Радват се на чуждото щастие, страдат с чуждата болка и действат веднага щом имат възможност да подобрят живота на децата и техните семейства. Такива са и нашите посланици тази година – посочва д-р Лилова.“

„Искам да благодаря на всички посланици на доброто за това, че са светъл лъч, надежда и топлина, от която точно днес имаме толкова голяма нужда. В Държавната агенция за закрила на детето събрахме стотици истории за хора, помогнали на дете, на семейства с деца и променили съдбата им. За пореден път се убеждавам, че добрите хора в България са много. Нашите посланици на доброто са примерът, че заедно ще се справим с всичко, защото доброто побеждава злото и хората оцеляваме, когато си помагаме“, каза председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

„Правете всичкото добро, на което сте способни, с всички средства, които имате, по всички начини, които знаете, на всички места, където можете, по всяко време, когато можете, на всеки човек, на когото можете, докато можете!“ – Джон Уесли

Автор на статията: Мария Полименова

Leave a Reply