info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

Честита Баба Марта

В народния календар Баба Марта е много почитан и емоционален български обичай. На 1 март всички българи закичваме на ревера, ръката или шията си мартеница. Тя е символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие. Белият цвят е символ на чистота, невинност и радост. Червеното е светлината на изгряващото и залязващото слънце, на течащата кръв, на огъня.

Баба Марта днес разнася пълна кошница с цветя
и на всеки на ръката връзва някаква мечта.
Да сме румени, засмени и от Бог благословени! 

През последната седмица на месец февруари в слънчевото ни училище темата за уникалната българска 1-во мартенска традиция беше широко обсъждана във всички класове. Малките ученици чуха от учителките си легендите за мартеницата, свързани с българската история и хан Аспарух. Навсякъде кипеше творческа обстановка. Децата взеха участие в работилницата за мартенички, организирана от Музея в гр. Приморско и г-жа Мария Кръстева. Сътвориха собственоръчно красиви мартеници и слушаха презентация по темата.

В часовете по изобразително изкуство – децата рисуваха по темата, а в часовете по технологии и предприемачество – направиха картички и сувенири.

1.а клас, г-жа Зорница Симеонова и красивите мартенички
Яна и нейният поздрав.
1.б клас и г-жа Живка Жекова в Музея
На помощ се притече и кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов, който с голямо удоволствие работеше и се забавляваше.
Мартеница – наречена за здраве и берекет получи Кмета на Община Приморско от първокласниците.
2.а клас и г-жа Силвия Иванова
Баба Марта бързала, но посетила класната стая на 2а клас .Останала много доволна и щастлива, защото видяла, че децата са направили страхотни мартенички и сувенири заедно със своята класна и са посрещнали ведрото пролетно настроение със слънчеви усмивки вкусни тематични бисквитки.
2.б клас и г-жа Пенка Шигурова
Красоти…
3.а клас и г-жа Красимира Добрева в Музея
Учениците от 3.б клас с класен ръководител Галина Михалева и учител в ГЦОУД Мариета Георгиева тържествено отбелязаха началото на месец март.
На 28 .02. взеха участие в работилницата за мартеници в Исторически Музей – Приморско.
На 01.03. класът изнесе рецитал пред учениците от 3.а клас с класен ръководител Красимира Добрева и пред Директора на нашето училище.
Децата си размениха мартенички да здраве и късмет, а Красияна Желязкова зарадва всички с уникален подарък – мартеничка – химикал.
Пожелаха си здраве и много шестици, също и късмет на своята съученичка Виктория Атанасова, която ги почерпи по случай своя рожден ден.
В Музея
В класната стая
Поздрав към г-жа Мариана Казларова – Директор на нашето училище.
4.а клас и г-жа Мария Полименова
Красива и интересна мартеничка изработена от 5.клас и г-жа Златина Тодорова
„Честита Баба Марта от учениците на СУ “Н.Й.Вапцаров”-гр. Приморско, които с творческите си умения зарадваха обществеността на града!“ Написа г-жа Казларова на профила си във ФБ.
Дигитална изложба направи г-жа Катя Танева с нейните малки ученици.
Никол, 1.б клас
Мирена, 1.б клас
Даниела, 1.б клас
Ема, 2.а клас
Моника, 2.б клас
Георги, 2.б клас
Амира, 2.б клас
Вероника, 1.а клас
Ирина, 2.б клас

Автор на статията: Катя Кръстева-Танева

Leave a Reply