info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

24 МАЙ – ДЕНЯТ НА БЪЛГАРСКОТО СЛОВО

,,В началото бе Словото…“

Слово бе наистина нашето начало. Защото всичко, което е днес България, е родено от магичната сила на писмеността. Защото земните неща постигат вечност, когато са пронизани от Духа. Защото без език рухват могъщи държави, изчезват велики цивилизации. В буквите се изявява човешкият стремеж към безсмъртие, желанието да дадеш на другите най-хубавото от себе си – знанията, опита и мечтите си.

24 май – ден на Словото! Символ на българския дух в пътя му през вековете! Най-чистият български празник, на който цял един народ коленичи и се прекланя пред Мъдростта! И не може да бъде другояче! Защото този ден е зареден с магията на двамата братя, боговдъхновени в свещеното си дело.

Затова с детска невинност ще изпълняваме този ритуал – отново и отново – като смирен поклон пред Кирил и Методий. И винаги на този ден всичко пак ще се повтаря: ухание на рози и люляк, слънчеви лъчи и весел майски дъжд, закачлив смях и детски песни по улици и площади, плясък на знамена в училищни дворове. И всяка година градове и села ще блестят с особена светлина – тази на младостта и на надеждата. И, забравили за миг лицата на кризата, ние ще подарим цветя на Онзи, който има сили да ни учи на Истина, Любов и Доброта, напук на реалността. И, когато сълзи в очите му видим, тихо ще шептим: ,,Благословен да си, Учителю! За всичко днес ти благодарим!“

Обръщение на г-жа Мариана Казларова, Директор на СУ „Н.Й.Вапцаров“ – Приморско:
Уважаеми ученици, учители, родители, скъпи дейци на българската книжовност, просвета и култура, ????????????
Най-сърдечно Ви поздравявам с 24. май – празника на българската просвета, култура и на славянската писменост!☀️

24. май е символ на духовност, ден на признателност към делото на братята Кирил и Методий. Азбуката, сътворена от тях, е най-ценното наследство за България и за другите славянски народи. Днес, буквите на България са азбука и на Европа, и ние имаме пълното право да се гордеем с това.????
Славянската писменост е уникален духовен подвиг. Словото ни дава път, посока и смисъл. То е вечно и неподвластно на времето. В това е и голямото му чудо – да помни, да претворява, да възкресява. Ето защо да познаваш и съхраняваш българския език, не е въпрос само на образование, а на принадлежност към народ и родина.
Нека не позволяваме да ни завладее склонността единствено към лесен и приятен живот, да се съпротивляваме срещу манталитета на пошлото и посредственото, срещу бездушието и грубостта! А да запазим живо в нас духовното безпокойство!
Знанието е сила и още по-важно – достъпна за всекиго сила, която е променила и ще продължава да променя света към по-добро. Защото знанието винаги гледа в бъдещето!!!????
Нека, както поколения българи преди нас, да ценим високо културата, просветата и науката, да опазим своята писменост и стремежа към знания и напредък!????
Пожелавам Ви успехи в усилията да съхраните и да развиете културната идентичност на българската нация и да продължите да работите с воля, упоритост и професионализъм в името на българското образование!????
На Вас, скъпи ученици, пожелавам да помните своя род и език, да отстоявате идеите на Кирил и Методий за равнопоставеност на народите и за толерантност към различията!????
☀️☀️☀️
Честит празник!
❤️❤️❤️

С редица културни инициативи учениците от СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Приморско отбелязаха 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Излезе брой 5 / май 2021 г. на вестник „Междучасие“ – издание на учениците от нашето училище с ръководител г-жа Панайотка Михова.

Учениците се включиха в подетата кампания за набиране на книги с цел обогатяване на библиотеката в с.Ясна поляна.

В начален етап учители и ученици пяха и рецитираха, рисуваха и твориха …

Г-жа Силвия Иванова и 1.а клас

Г-жа Пенка Шигурова и 1.б клас

Г-жа Галина Михалева и 2.б клас

Г-жа Мария Полименова и 3.а клас

Г-жа Цвета Зарева и 3.б клас

г-жа Зорница Симеонова и 4.а клас

Г-жа Катя Танева и нейните ученици по компютърно моделиране и информационни технологии
се представиха с рисунки на Paint, дигитални читателски дневници, анимации на Scratch и презентации на PowerPoint.

Стефан Танев, 2.б клас

Янис Янакиев, 1.б клас

Виктория Борисова, 1.а клас

Алекс Евтимов, 1.б клас

Амира Метлеж, 1.б клас

Валентин Арнаудов, 1.а клас

Кристиян Иванов, 1.а клас

Димитър Христов, 6.а_24 май Презентация

24 май Симона Иванова 6.б клас Презентация

Паметници за 24 май Мария Малева 6.а Презентация

24 май Дивна Николова 6.а клас Презентация

Анимации от Александър Михалев и Георги Михалев, 3.б клас

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, позволете ми да засвидетелствам признателност и уважение към всички Вас просветители, творци,  пазители на духовността. На този светъл ден пожелавам на всички дейци на културата, науката и образованието здраве, амбиция и творческа енергия!

Честит празник на всички Вас, колеги, които в трудния делник продължавате да засявате словото в браздите на времето!

Автор: Катя Танева