info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

Шарен Великден

Великден е празник на прераждането, вярата, събуждането за нов живот. На този ден светът е по-шарен с всички тези красиво боядисани яйца, семейната радост в дома, огъня от свещичките, с които обикаляме тържествено храма и който продължава да грее в сърцата. Великден ни връща към самите нас, към детството и ни прави по-добри. Кара ни да погледнем човека в нас и този до нас. Това е един велик ден, в който отново се радваме на малките неща като да успеем да победим в „сблъсъка” с яйцата или да хапнем топла курабийка или домашно приготвен козунак. Със сигурност Великден става още по-истински, когато наоколо тичат щастливо нашите деца, на които тепърва предстои да научат повече за празника, за неговия произход и традиции.

Какво да разкажем на децата за Великден?

Това зависи от тяхната възраст, разбира се, но тук ще се спрем на основна информация за празника, както и на някои любопитни факти и за по-порасналите.

Великден е един от най-големите и важни християнски празници. Покрай неговото честване има много традиции и обичаи. На този ден свършва Великият пост, който продължава 8 седмици. Седмицата преди Великден се нарича Страстна седмица (на църковнославянски „страст” значи „страдание”).

Едно от основните неща, с които свързваме празнуването на Великден е боядисването на яйцата. Те се боядисват на Велики четвъртък. Първото яйце винаги се боядисва в червено от най-възрастната жена. Когато е готово и още е топло и прясно боядисано, тя рисува с него кръст по челата на децата за здраве. На Разпети петък не се работи и се вярва, че ако някой работи на този ден, ще го сполети нещастие. Затова, ако домакините не са успели да боядисат яйцата на Велики четвъртък, могат да го направят на Велика събота.

На Велика събота два часа преди полунощ започва службата в православната църква. Всеки запалва свещичка от огъня, който носи свещеникът и с огрято от нея лице, слуша службата. Когато настъпи Великден, хората се поздравяват с „Христос Воскресе!” и отговарят с „Воистина воскресе!”. Със запалените свещички хората бавно обикалят три пъти (или поне веднъж) храма, като символ, че цялата вселена е очистена, избавена и възстановена.

По времето на нашите баби презнеделята, понеделника и вторника са се играели хора на мегдана. На тези хора, родителите са избирали брачните половинки на децата си. Много важно било всички, и най-вече момите, да са пременени с най-новите си дрехи, не само за да са красиви, но и за да покажат, че са работливи и са успели да си ушият новите дрехи.

Символът на яйцето

Яйцето е ярък символ за Великден. Както от него се ражда пиленце и започва своя живот на белия свят, така при второто пришествие със силата на Христовото възкресение, ще отхвърлим от тялото си всичко тленно и ще възкръснем за друг, висш, вечен, безсмъртен живот.

Защо червено?

Червеният цвят на великденското яйце напомня, че изкуплението на човечеството и бъдещият ни нов живот са придобити с пролятата на кръста пречиста кръв на Христос Спасителя.

Днес има най-различни бои за яйца на пазара, но някога нашите баби и техните баби са боядисвали яйцата с естествени продукти. Със сигурност за вашите деца е вълнуващо боядисването на яйцата, но тази година може да опитате да ги впечатлите като им покажете как по естествен начин някога са се украсявали великденските яйца.

Учениците в  СУ „Н.Й.Вапцаров“, гр. Приморско с ентусиазъм и много вълнение се включиха в редица дейности, с които да бъде отбелязан празника.

Великден

Чук! Чук!
Яйчице,
нарисувах ти лице
със странички червени,
със очички зелени
и с носленце лилаво –
да ми бъдеш най-здраво!
Г-жа Мариана Грудова и нейните сръчни дечица от Клуб „Оригами“
изработиха „вълшебни“ кокошки, които снасят шоколадови яйца ????

Г-жа Грудова и пухкавите зайчета от Клуб „Оригами“
Ако искате могат да ви научат …:)

Малките дигитални творци на г-жа Катя Танева
Колаж, с който участваме в онлайн изложба.

Стефан Танев, 2.б клас участва в конкурса на Pink and Blue

Малките ученици от 1.клас за първи път участват във Великденска дигитална изложба
и с много вълнение и старание представяха своите творби!
Бяха много щастливи и горди ????

Компютърна анимация и учениците на г-жа Катя Танева
Когато ни е интересно – става лесно!

1.а клас и г-жа Силвия Иванова
Усмихнати зайчета ????

1.б клас и г-жа Пенка Шигурова
Бъдещи велики художници ????

3.а клас и г-жа Мария Полименова
Безпорни таланти ????

Учениците от 3.а клас умело боравят и с техниката КВИЛИНГ,
която е форма на изкуството.

Слънчевите деца с добри сърца на
г-жа Ваня Желева, г-жа Живка Жекова, г-жа Николета Анастасова и г-жа Мариана Грудова

Това бебе зайче е Димитър Стоянов от 3.а клас
То има мисия ????

Мариянка от 3.а клас получи своята грамота за участие и отлично представяне
в онлайн конкурса „Най-гиздава лазарка“.
Честито!

Учениците от 5.клас под ръководството на г-жа Златина Тодорова
нарисуваха най-усмихнатото великденско яйце ????
Предложения за име?! ????

3.б клас и г-жа Цвета Зарева и тяхната красива великденска изложба.
Децата умело използват техниката ДЕКУПАЖ и за пореден път демонстрираха своята креативност и дизайнерски усет…:)

4.а клас и г-жа Зорница Симеонова
Кипи творческа обстановка…. ????

Виктор Иванов, 4.а клас

Златина Маринова, 4.а клас

Марина Костадинова, 4.а клас

Николета Вичева, 4.а клас

Радостин Ранков, 4.а клас

В часовете по английски език с г-ца Елеонора Попова
Великденският английски бил много забавен ????

Класните стаи бяха преобразени като Великденски работилнички, в които учениците получиха полезна информация за празника, боядисваха и украсяваха яйца, които поставиха в собственоръчно изработени кошнички, украсяваха стените и създаваха невероятна празнична атмосфера.

След този емоционален ден, децата с нетърпение очакват празника и пожелават на всички Светъл Весел Великден!

Екипната работа между ученици и учители за пореден път даде своите резултати, за да стане фоайето в училище СУ „Н.Й.Вапцаров“ в град Приморско пъстро и красиво и предвеликденското празнично настроение да завладее малки и големи.
Крайният резултат е повече от впечатляващ: презентации, компютърни анимации, изложби, боядисване на яйца. Кои са най-впечатляващите експонати, заемащи своето достойно място на изложбата? Много са!
Специално място в изложбата имаха великденските картички и ръчно боядисаните яйца от малките ученици с благотворителна цел. Инициативата бе на колегите от занималните.