info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

Празник на буквите

Вълнуващ бе 19 април 2021 година за първокласниците от СУ „Н.Й.Вапцаров“, гр. Приморско. Днес те празнуваха най-важния си ден – Празника на буквите.
Този празник не може да бъде открит в календара, но той идва всяка пролет с песента на птиците и първите пролетни цветя.
Това вълнуващо тържество се помни цял живот, защото децата от 1-ви клас осъзнават, че са направили най-трудната стъпка в живота – станали са грамотни.
Подготовката за него започва от първия учебен ден, когато с трепет отварят букварчето и още от първата му страничка разбират, че ги очаква едно интересно и вълшебно приключение в света на българската азбука. Страничка след страничка се запознаваха с нея и се учеха да подреждат буквите в срички, думи и изречения.
И колкото повече от тях научаваха, толкова по-знаещи и можещи ставаха. За да дойде този ден, в който с нескрита гордост и много радост всяко първолаче да заяви:
„Аз вече мога да чета и пиша!“

В празнично украсените класни стаи, с грейнали лица, първокласниците от 1.а клас и 1.б клас с усмивки на лицата приветстваха своите гости:
г-жа Радостина Прокопова, зам. директор, г-ца Панайотка Михова, педагогически съветник, г-жа Живка Жекова, учител ГЦОУД 1.клас.

Смутени и развълнувани, съсредоточени и амбицирани да докажат, че познават буквите и могат да четат и пишат, децата преживяха щастливи мигове. И всички се потопиха във вълшебството на празника на буквите. Първокласниците, водени от своите учителки г-жа Силвия Иванова и г-жа Пенка Шигурова, с ентусиазъм и в надпревара демонстрираха знания и умения. „Умни за да порастете, книжки тряб-ва да четете! „Празникът на буквите бе емоционален, забавен и неповторим за малките ученици.
Директорът на училището, г-жа Мариана Казларова не успя да присъства, но поднесе поздрави към първокласниците и с много обич бе подготвила книга и грамота на всяко дете по повод празника, които бяха поднесени от гостите на тържеството. Благодарности поднесе и на учителите, допринесли за формирането на вече знаещите и можещи първокласници, като ги удостои с почетна грамота. 

С радост и благодарност за представения истински празник на грамотността, родителите поздравиха всички за положения труд, който вече дава своите ползотворни плодове.
С уважение те поднесоха благодарствени писма към всеки учител.

Празникът завърши с празнични песни, танци и веселба. И като на празник не минахме и без страхотна торта, но във формата на книга, изпъстрена с всички букви, която всеки клас получи като подарък от ръководството на училището.

Най-прекрасното е „първокласно“!

Да пожелаем на малките ученици да са все така усмихнати, ученолюбиви и с дръзновение да вървят по пътя на знанието. И да помнят, че БУКВИТЕ НОСЯТ СВЕТЛИНА.

1.а клас и г-жа Силвия Иванова

1.б клас и г-жа Пенка Шигурова

Благодарствено писмо и за г-жа Живка Жекова, учител ГЦОУД 1.клас

Благодарност от колегите и ръководството получи г-жа Катя Танева
за изработката на грамотите.

Нищо не липсваше на този празник. Безстрашните първокласници споделиха, че не се плашат от букви и задачи, защото вече са големи ученици и с много труд успяват.
Сбогуваха се с най-ценното – букварчето, показаха, че читанката е техен верен приятел, благодариха на братята Кирил и Методий за светлината, която са ни дали и показаха колко важно е училището.
За едно съм сигурна: присъствахме на истински детски празник, на който страхотни първокласници извикаха: „Грамотни сме”.

Автор: Катя Танева