Честване паметта на светите братя Кирил и Методий – 11. МАЙ

На 11. май честваме паметта на светите братя Кирил и Методий. Още в ранното средновековие 11. май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство. 11 май се чества като църковен празник на двамата братя, а 24. май се отбелязва като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Имен ден празнуват всички, които носят името Кирил (означава – господарски), Кирила, Кирилка, Керана, Кирко, Киро, Кирчо, Киряк, Методи (означава – изследващ).

На 11.05.2020 г. СУ. „Никола Й. Вапцаров“ – гр. Приморско по традиция се включи в инициативата на Министерство на образованието и науката „Розите на България“, чието начало започна през 2018г. Българското хоро  пред сградата на Общината предвид пандемичните мерки бе отложено, като 11. май – Денят на Светите братя Кирил и Методий бе почетен от всички ученици тематично с роза в ръка в знак на почит към славянските първоучители.

Образователната институция в морския град се включи в мероприятието с ентусиазъм и патриотични чувства.  Учители, ученици и техните родители  се потопиха в ритъма на българския фолклор с едно право хоро – а именно  „Празнични сюита“ в изпълнение на ОНМ на БНР, хор „Космически гласове“ и хорът на ПФА „Тракия“ поставено на фона на колажи от снимки на възпитаниците на нашето училище.

Учениците бяха облечени с официалната си училищна униформа в духа на националната гордост и родолюбие.

Музиката за правото хоро беше специално написана през 2018 г. за инициативата на Министерството на образованието и науката „Розите на България” със съдействието на Българското национално радио.

„Розите на България“ е посветена и на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година, която е определена за Европейска година на културното наследство. Тя се организира от Министерство на образованието и науката, съвместно с българските общности зад граница, с участието на организации, към които функционират български неделни училища в чужбина.  На 11. май на публични и оживени места в страната и чужбина децата, родителите и други представители на българската общност,  изпълняват едно и също българско хоро в знак на единение, тази година нямаше хоро, но патриотичните чувства бяха алтернативно изразени.

Благодарим от сърце на нашите ученици за това, че за пореден път доказаха, че могат да бъдат добър екип с нас – техните учители!

Приложено представяме на Вашето внимание  виртуалния картинен концерт на нашите скъпи ученици!

Денка Ставракева, 7 „б“ клас отново ни изненада тематично с песента „Брала мома Ружа цвете“ като ни пожела здраве и да се прегърнем скоро 🙂

Насладете се на нейното изпълнение!

Галерия: