Великденска изложба на СУ. „Никола Йонков Вапцаров“ – гр. Приморско

Великден е най-светлият празник за християните по целия свят. На този ден Християнската църква отбелязва Възкресението на Божия син Исус Христос.  По традиция Възкресение Христово се празнува в продължение на 3 дни, а подготовката за неговото посрещане започва по време на Страстната седмица.

Великденски яйца:

Християнските предания гласят, че когато Божията майка отива в Рим, за да се срещне с императора, тя му подарява яйце, обагрено в червено – символ на Христовата кръв. От този момент християните започнали да боядисват червени яйца за Великден и да си ги подаряват един на друг. С времето навлизат и останалите цветове. По традиция великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък и в съботния ден, преди празника. Първото яйце винаги се боядисва в червено, след което стопанката на къщата рисува кръст по челата на децата с него, за да са здрави и румени през цялата година. То се поставя пред иконата в дома или се заравя в средата на градината, като се пази до следващия Великден. Тогава се чупи и ако не се е развалило, то домът и неговите обитатели ще се радват на здраве, радост и благополучие. След това не се изхвърля, а се заравя в пръст, но близо до дома. Боренето с великденските яйца е една от най-забавните традиции на Великден, която винаги се очаква с нетърпение, особено от малките деца. Обичаят символизира борбата за победа и здраве през цялата година, а за „боракът“ са отредени много щастие, благополучие и крепко здраве. Великденски козунаци Знаете ли, че историята на великденските козунаци датира преди повече от три столетия. Тогава, в началото на XVII век, френски хлебар е омесил първия козунак за празника и е поставил началото на тази традиция, която съхраняваме и до днес. Преди нея, обаче, стопанката на къщата е месила обреден хляб, наподобяващ пита и украсен с оплетени елементи. Върху него са се оформяли пет места, отредени за червените великденски яйца. Те са се поставяли в четирите края и в центъра на хляба.

На Великден хората се поздравяват с думите: „Христос Воскресе!“, а отговорът е: „Воистина Воскресе!“.

На Вашето внимание приложено в изложба представяме творчеството на нашите възпитаници с пожелание за светли празници и здраве в бъдните дни!

Дигитална изложба по „Компютърно моделиране“ /1-4 клас/

1. „а“ клас:

/Иван Петров, Виктория Иванова, Виктория Сали, Георги Еленков, Калия Рая Петкова, Мартин Пеев, Янис Ралев/

 1. „б“ клас:

/Александър Янчев, Виктория Атанасова, Георги Георгиев, Златомира Франгулева, Кристиян Георгиев, Мартин Качанов, Мишел Добрева, Стефан Танев/

2. „б“  клас:

/Катрин Дудева и Константин Добрев/

 

3. клас:

/Йоана Божкова и Марина Костадинова/

4. „а“ клас:

/Мелиса Федаилова/

5 „б“ клас:

Симона Иванова

Дениз Тахир

Велики понеделник – Белослава Войнова

Велики четвъртък Мария Малева

6 „б“ клас:

Теодора Савова 6 б клас

Велики четвъртък Борислав Ников

7 „а“ клас:

АНИ ГЕОРГИЕВА 7 А КЛАС

Никол Ташкова 7 а

 

ПИГ, Тонислава Стойкова:

 

Първи „а“ клас

Първи „б“ клас:

Втори „б“ клас

 

Трети клас:

 

Теодора Стамболова:

 

Четвърти „а“ клас:

 

Четвърти „б“ клас:

Пети „б“ клас:

 1. Дениз Тахир
 2. Габриел Бодуров
 3. Ани Стоянова
 4. Денислав Георгиев
 5. Данаил Василев
 6. Даниел Иванов
 7. Симона Иванова – дигитална изложба
 8. Белослава Войнова -дигитална изложба
 9. Мария Малева – дигитална изложба
 10. Мария Златанова

Шести „а“ клас:

1.Ирена Кирова

2. Кристиан Митрев

3. Стефани Петкова

4. Стилян Дринков

Шести „б“ клас:

 1. Йоан Бонев
 2. Стилиана Добрева
 3. Теодора Савова

Никол Ташкова от седми „а“ клас и нейната тематична презентация:

никол ташкова 7 а

Проект „Великденски мастър шеф под карантина“ – ПИГ 4 – Ж.Жекова

Основен проект „Уча, творя и се забавлям по време на карантина“- предизвикателство №2: „Великденски мастър шеф под карантина“.

Великденски мастър шеф под карантина – възложена задача Проект – Великденски мастър шеф под карантина – Милка Димитрова Проект – Великденски мастър шеф под карант- Марио Киров Проект – ВЕЛИКДЕНСКИ МАСТЪР ШЕФ ПОД КАРАНТИНА – Гергана Луканова-изпълнение Проект – Великденски мастър шеф под карантина – Христо Йорданов – изпълнение Проект -Великденски мастър шеф – Моята любима рецепта- Лиляна Митрева Проект -Великденски мастър шеф под карантина – Даниела Анна – изпълнение Проект- ВЕЛИКДЕНСКИ МАСТЪР ШЕФ ПОД КАРАНТИНА-Цветелина Гечева

Благодарим за участието на всички деца и на колегите:

Катя Танева, Красимира Добрева, Галина Михалева, Цвета Зарева, Зорница Симеонова, Пенка Шигурова,Силвия Иванова, Елица Райчева, Тонислава Стойкова и  Стефан Стоянов.

 

Автор на статията: Е. Райчева

Автори на колажите: Катя Танева, Силвия Иванова, Красимира Добрева, Цвета Зарева!