info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

Изложба – инсталация във връзка с международната инициатива „Ден за борба с тормоза в училище – да бъдем съпричастни“

Всяка година в последната сряда на месец февруари международно отбелязваме   „Ден за борба с тормоза в училище“ . Познат е също и като „Ден на розовата фланелка-световен ден за борба с тормоза в училище“.

На този ден в знак на съпричастност участниците носят розово, за да символизират своята позиция.
Световната инициатива стартира през 2007 г. като „Ден на розовата фланелка“ и започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия (Central Kings Rural High School). Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс.
При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подиграли и тормозили един деветокласник, затова, че дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решават да закупят и разпространят сред съучениците си 50 бр. розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, е-mail-и, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.

През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Като всяка следваща година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят.

За първи път в България се отбелязва през 2012 г. с подкрепата на фондация „Човек Плюс”, като част от системата и програмата си за мониторинг и превенция на насилието в училище, чрез иницииране и популяризиране провеждането му на 29.02.2012 г.

Учениците от СУ „Н. Й. Вапцаров“-гр. Приморско за поредна година и с голямо сърце се включиха  в инициативата.
В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за небходимостта да бъдем съпричастни и да не затвяряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.

В проекта на инсталацията взеха повсеместно участие наши колеги, ученици и родители, като цялостната организация, замисъл, най-много идейни проекти, реализация и аранжировка, креативност бе дело на колегата ни Катя Танева – аплаузи!

В часовете по Технологии и предприемачество с г-жа Катя Танева, първокласниците изработиха малки розови тениски с надпис „Не на тормоза, но не за ден“

I ПИГ на начален етап с учител Тонислава Стойкова създадоха робот.

Ученикът от II. „а“ клас Николай Костадинов с помощта на неговата майка Катя Костадинова  изработиха рисувани тениски и скици.

Ученичката Ива Кръстева също от II „а“ клас взе участие с картина в рамка.

Участие и подкрепа децата от нашето училище получиха и от г-жа Мария Кръстева като ръководител на „Работилница за изкуства“ към НЧ. „Самообразование“ – гр. Приморско с изработените плакати, инсталация „Обувка“ и „Дърво“.

Ученикът от 10 кл. Паоло Петков под ръководството на г-жа Елица Райчева създаде изчерпателна презентация по темата.

Благодарим сърдечно  и на нашия директор г-жа Мариана Казларова за предоставената подкрепа по осъществяване на иновативната инсталация – изложба „Не на тормоза, кибертормоза и агресията в училище“.