info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

Патронен празник на СУ „Никола Й. Вапцаров“ – гр. Приморско

Днес на 9.12.2019г. в концертната зала на читалище „Самообразование“, учениците на СУ „Н. Й. Вапцаров“ честваха 110. години от раждането на бележития български поет, патрона на нашето училище- Никола Йонков Вапцаров.

Вокалната група на госпожа Райна Стоянова откри празника на училището с песен.

В празничната програма взеха участие учениците от ДТС „Приморче“ с р-л  г-жа Мария Върбанова, танцова формация ,,Съншайнс” с ръководител г-жа Ива Петрова, мажоретния състав към училището с ръководител  г-жа Силвия Иванова,
вокална група „Морски звезди“ с ръководител г-жа Райна Стоянова, като с индивидуални изпълнения се включиха петокласничката Мария Малева с награда от световния конкурс по латино танци в Сараево, която днес изпълни блестящо танцът „Шехерезада“ и Мариела Георгиева от десети клас с чудесното изпълнение на“ Имала майка едно ми чедо“.
Водещи на събитието бяха Момчил Димитров от 11. клас и Симона Ранчева от 12 клас.

С филм, създаден от ученичките Таня Димитрова и Симона Ранчева от дванадесети  клас „За възникването и развитието на училището“ бе припомнена на публиката историята на родното училище, учителите, които са положили основите на институцията СУ. „Никола Й. Вапцаров“, като учениците бяха подробно запознати с информация за първия директор и последвалите го в това амплоа педагози до днес. Във филма бе излъчено и настоящо интервю с г-жа Казларова – настоящ директор, като бе представена и визията и за развитието на училището, а именно чрез STEM технологии. Също така бе презентирана и пълна ретроспекция под надслов „Нашето училище преди и сега“, с която се излъчи директорската дейност през годините, което демонстрира пред всички нелекия път за запазване и развитие на институцията средно училище.
Официални гости бяха бивши преподаватели, кмета на гр. Приморско д-р Димитър Германов, г-жа Златина Тюлиева, г-жа Люба Желева, г-жа Златина Величкова, както и един специален гост – краеведа г-н Стефан Апостолов, който също така е и бивш възпитаник на училището.
Той раздаде свои авторски книги след проведена викторина с учениците, които успешно отговориха на интересни въпроси във връзка с родното училище. Г-н Апостолов разказа за преживяванията си като ученик, за родния край, за първите преподаватели и техните наследници педагози.

Г-жа Казларова- директор на нашето училище поздрави всички с празника и по традиция раздаде награди на заслужилите ученици:
Калия – Рая Петкова от 1.“а“ клас за блестящото първо място на Олимпиадата по информационни технологии
Стефан Танев – 1″б“ клас за невероятните резултати на същата олимпиада с 2-ро място
Златомира Франгулева (1″ б“ кл.) – с второ място и чудесно представяне на олимпиадата по ИТ

Кристиан Георгиев (1″б“ кл.) с бронзов медал на олимпиадата по ИТ

Михаил Желев (4.“а“ кл.) и Яница Войнова (4″б“ кл.) с отлично представяне по дигитални компетентности

Диана Влахова – за първата и певческа награда в гр. Варна от „Фолклорен изгрев“, спонсорирано от музикална къща „Сънрайс Маринов“
Мария Малева – за наградата и от конкурса за латино танци в Сараево
Мариела Георгиева – за фолклорните и изяви на различни фестивали
Момчил Димитров – за активното му участие във всички училищни инициативи досега
Станимир Киров- за завидните му постижения в карате турнирите у нас и по света.
Сред наградените бяха и колегите преподаватели – г-жа Дочка Минчева и г-жа Катя Танева, които доказаха, че от началото на учебната 2019-2020г., работят изключително активно за утвърждаване авторитета на училището.

С песента „Доброта“ и призивът „Да бъдем добри и да правим добро“ на вокална група „Морски звезди“ с диригент г-жа Райна Стоянова беше закрита празничната програма с апел за интензивно участие на учениците и техните родители в предстоящия благотворителен коледен базар в подкрепа на нашата незряща ученичка Денка Ставракева, който предстои да се проведе в понеделник на 16.12.2019г. до обяд в сградата на Община Приморско.