Първи учебен ден в СУ. „Никола Йонков Вапцаров“

Първият училищен звънец прозвуча в Община Приморско. 44 първокласника прекрачиха прага на училищата „Н. Й. Вапцаров” в гр. Приморско и „Христо Ботев” в с. Ново Паничарево. Тържественото откриване на учебната година в морската община събра ученици, учители, родители, приятели и представители на местната власт.

Церемонията за първия учебен ден в гр. Приморско започна с приветствие от директора Мариана Казларова, която поздрави учениците и учителите с настъпването на учебната година. За поредна година г-жа Казларова връчи и купата на училището, която ще осигури награда на най-добре представилият се клас през учебната 2019/2020 учебна година.

Специален акцент на първия учебен ден в Приморско бе откриването на бюст паметник на патрона на училището Никола Й. Вапцаров. 2,5-метровият паметник е дело на скулптора Ваньо Колев. Той бе открит от кмета на гр. Приморско д-р Димитър Германов и директора на СУ. “Никола Й. Вапцаров“.

В поздравителното си слово д-р Германов пожела успешна учебна година и заяви, че образованието е един от най-важните етапи в развитието на всеки човек, като  общината ще продължи да помага за добрата училищна среда, както е било до сега.

Тази година класните стаи, които посрещнаха най-малките ученици, бяха напълно обновени. В тях първокласниците ще се радват на ново обзавеждане и интерактивни дъски, на които ще се обучават в компютърно моделиране. За първа година часовете по информационно обучение влизат в програмата на първи клас.

За по-големите ученици е обновеният кабинет по природни науки, в които също е поставена интерактивна дъска. Освен ново обзавеждане, в помощ на учениците са осигурени консумативи и материали, които ще оптимизират учебния процес.

Обновленията в СУ “ Никола Й. Вапцаров“ не спират до тук. От учебната 2019/20120 година училищните звънци вече са автоматизирани. Компютърна система, чрез която се засича начало и край на часа, ще спомогне за точното определяне времетраенето на учебния процес. Част от подовите настилки на класните стаи също са подменени, а осветлението в училищния двор вече е с часовников механизъм.

Първият учебен ден в гр. Приморско освен от кмета на морската община д-р Димитър Германов, бе уважен и от председателя на Общински съвет Златина Тюлиева. Първокласниците бяха зарадвани от общинските власти с торбички, пълни с училищни помагала.

На добър час, ученици! За една година на здраве и благополучие в усвояването на нови знания!

Автор на статията: Елица Райчева