7. ДЕКЕМВРИ – МОНОСПЕКТАКЪЛ „Епопея на забравените“ с участието на Сливенския театър и учениците ПО ПОВОД 108 – ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПАТРОНА НА УЧИЛИЩЕТО – НИКОЛА ВАПЦАРОВ

Постановката на Иван Панев по „Епопея на забравените“  от Иван Вазов и текстове на Захари Стоянов бе представена за патронния празник на СУ „Никола Й. Вапцаров“  в Приморско.

Празничното тържество се проведе в салона на местното читалище, където заедно с учениците в препълнената зала присъстваха няколко поколения учители на приморското училище. Председателят на общинския съвет Златина Тюлиева, директорът на СУ „Н. Вапцаров“  Мариана Казларова, служители на общинска администрация, родители и близки на децата също станаха част от атмосферата на празника.

На сцената се редуваха ученици, които разказваха за живота и творчеството на Вапцаров. По артистичен начин бяха представени и някои от стиховете му,  от  които личеше вярата в постигане на по-добър живот. Учениците старателно са подготвяли програмата за концерта по проекта „Твоят час“  в часовете по български език при г-жа М. Илиева. Децата от вокалната група към училището – „Морски звезди“ на г-жа Р. Стоянова пяха песни, с които повдигнаха патриотичния дух в залата.

Кулминацията на празника настана, когато на сцената излезе актьорът Димитър Марков, който представи своя моноспектакъл  за героичните подвизи на велики българи, възпети в текстове на Захари Стоянов и Иван Вазов. Актьорът започна с образа на Васил Левски, премина през Георги Бенковски, Кочо Чистеменски, братята Михаил и Георги Жекови и завърши с „Опълченците на Шипка” и Георги Раковски. Спектакълът по някои от най-знаменателните български поеми  по изключителен начин се вля в цялостното звучене на училищния празник , като отправи своеобразен зов за незабрава на героичното минало на България и национална гордост.

Автор на статията: Елица Райчева