info-200803@edu.mon.bg 0550 3-28-74

История на училището

СУ Никола Йонков Вапцаров,
Първото училище в района на Приморско, е от 1879 г. в село Ченгер. Тук кюприйци записвали децата си. Обучението било по желание и със заплащане от родителите. Имало само един учител – Киро Петров.
Следвали години, в които училището било затваряно поради липса на учители. От 1895 г. с идването на учителя Антон Драгулев, родом от Малко Търново, училището вече не било затваряно. Първата сграда бил хамбар с керемиден покрив.
Първите изпитвания били повтаряне буква по буква на написаното в буквара. През 1910 г. село Кюприя се обявило за самостоятелна община и в 1911 г. жителите му се замислили сериозно за построяването на хубаво училище.
Новата училищна сграда била построена с помощта на доброволен труд на жителите на Приморско, под ръководството на техния кмет – Станко Костадинов и неговия помощник Никола Попов, както и на финансовата помощ на Георги Михов – честен, добър и състоятелен селянин.
Тъкмо било свършено и прието новото училище, дошла есента на 1912 г., когато се обявила Балканската война; Поради това през 1912-1913 учебна г. не е имало учител и учебни занятия
Откъс от Летописната книга на училището, която и днес се пази в Училищната библиотека
От 1985 г. година училище Никола Йонков Вапцаров е общообразователно училище с ученици от 1 до 12 клас. В училището има 33 учители.
Поминъка на Община Приморско е в сферата на туризма и туристическото обслужване доведе до разкриването на професионална паралелка „Мениджмънт в хотелиерството“ през учебната 2000/2001 г. Срока на обучение е 5 години. Прием- по документи, Като балообразуващи предмети са български език, чужд език и география.
Най-новата сграда на СУ „Никола Вапцаров“ е построена през 1987 година от архитект Бъчварова. През 1992 г. Завършва първия випуск зрелостници.Училището разполага с 23 стаи, 5 кабинета – Езиков кабинет, кабинет по Биология и два компютърни кабинета и професионален кабинет по Хотелиерство, една библиотека, два физкултурени салони, здравен кабинет, столова.
Спортната история на училището е богата. В училището има отбори по футбол и волейбол. Има вокална група „Морски звездички“ и танцови състави – фолклорен, балет и хип-хоп. Волейболния клуб към СУ „Н. Й. Вапцаров“ е с призови места от регионални и национални състезания. Към училището функционира театрална трупа, спечелила сърцата на стотици местни жители със своите постановки и великолепна игра. Вокална група «Морски звездички» ежегодно прави празниците на училището желани и атрактивни. Традиция е от 1998 година насам регулярно да се издава училищен вестник „Вълни“, изготвен изцяло от творби на талантливи ученици.